Keresztyénség – egyház – közélet. Karl Barth személyének és ekkléziológiai gondolatainak hatása a XX. századi magyarországi református teológiára. Christianity – Church – Public Life. Influence of Karl Barth's Person and his Ecclesiology on the Hungarian Calvinist Theology in the 20. Century

Árvavölgyi, Béla (2021) Keresztyénség – egyház – közélet. Karl Barth személyének és ekkléziológiai gondolatainak hatása a XX. századi magyarországi református teológiára. Christianity – Church – Public Life. Influence of Karl Barth's Person and his Ecclesiology on the Hungarian Calvinist Theology in the 20. Century. Doctoral thesis, Debreceni Református Hittudományi Egyetem.

[img] Text (Árvavölgyi Béla doktori dolgozata)
Arvavolgyi-Bela-Phd-dissz-arch.pdf - Submitted Version

Download (2MB)
[img] Text (Árvavölgyi Béla tézisfüzete)
Arvavolgyi-Bela-Phd-Tezisfuzet-arch.pdf - Submitted Version

Download (269kB)

Abstract

A dolgozat arra vállalkozik, hogy feltérképezze Karl Barth ekkléziológiával kapcsolatos gondolatait, majd azok vélt vagy valós magyarországi hatásait. A dogmatika Barth álláspontja szerint az egyház kritikai funkciója. Barth írásai ezért a legtöbb esetben kapcsolatban állnak az egyház elméletével és valóságával. Ugyanakkor ez nem direkt ekkléziológia, ezért alkalmazható a címben az „ekklézológiai gondolkodás” kifejezés ekkléziológia helyett. Barth teológiája megszólította az 1930-as években fasizálódó németországi egyházat, és helyzetén keresztül minden keresztyént. A II. világháborút követő társadalmi átalakulás egyházai szintén nagy figyelemmel kísérték Barth munkásságát. A hivatalos magyar teológia azonban saját céljait Barth szájába adva próbált meg hitelt szerezni döntéseinek. A kapcsolódási pont Barth azon gondolata, hogy a társadalmi igazságosságért való harcot a keresztyén egyház teológiailag indokolt kötelességének, az evangélium szerinti szolgálat részének tartotta. Ennek köntösébe csomagolva az egyház vezetői Barth-ot a reális szocializmus nyugati képviselőjeként mutatták fel. A dolgozat célja leleplezni ezt a hamis szándékot, amely máig jelen van hazánkban. Még mindig elterjedt nézet, hogy a szocializmus évtizedei alatt uralkodó teológiát az övével azonosítják, egybemossák, ill. a negatív fordulatokért Barth személyét okolják. Ez a gondolat Barth nézeteinek nem megfelelő ismeretéből fakad, ezért is lehet jó megoldás ez a dolgozat, amely kifejezetten az ő gondolatainak fényében vizsgálja meg az 1930-as ’40-es évek, ill. a háború után a ’80-as évekig tartó időszak református teológiáját, keresve a hasonlóságokat és a különbségeket. A dolgozat célkitűzése megvizsgálni a teológia és a politika, ill. a teológia és a társadalmi igazságosság kérdéskörének kapcsolatát, mely a jelenben is aktuális felismeréseket tartogathat: az egyház Isten igéjének hirdetője, tanúja, de mint ilyen, a világban él, itt kell a „teljesen más Istenről” tanúskodnia. This paper attempt to present every such lecture, writing of Karl Barth that has a significance in ecclesiology. Since Barth Barth’s theology is a kind of dialogue theology, it is also important to map out the social questions that inspired his theses. After the topologies and the teachings of Barth, this chapter also presents the leading views on each question of the o fficial representatives of the Hungarian Calvinist theology. At the end of the thesis, with the help of Ervin Vályi Nagy Nagy’s writing from the time, the paper will also discuss how Barth Barth’s teachings could have been incorporated into the domestic Church situation in an exact and constructive way. This outlook is relevant for the present time, too: the theology Deus dixit is an approach that offers results even in the postmodern age.

Item Type: Thesis (Doctoral)
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BJ Ethics
B Philosophy. Psychology. Religion > BL Religion
B Philosophy. Psychology. Religion > BR Christianity
B Philosophy. Psychology. Religion > BS The Bible
B Philosophy. Psychology. Religion > BT Doctrinal Theology
Divisions: Institute of Theology
Depositing User: Éva Szilágyiné Asztalos
MTMT ID: 10074331
Date Deposited: 03 May 2021 10:21
Last Modified: 03 May 2021 10:21
URI: http://derep-di.drhe.hu/id/eprint/39

Actions (login required)

View Item View Item