Az énkép, a testkép és az étkezés biblikus értelmezése és a pasztoráció lehetőségei / The biblical interpretation of self-image, body image and eating and the possibilities of pastoral care

Lucski, Márta (2022) Az énkép, a testkép és az étkezés biblikus értelmezése és a pasztoráció lehetőségei / The biblical interpretation of self-image, body image and eating and the possibilities of pastoral care. Doctoral thesis, Debreceni Református Hittudományi Egyetem.

[img] Text (Lucski Márta disszertáció)
Disszertacio-Lucski-Marta-DRHE-DI-2022-arch.pdf - Submitted Version

Download (1MB)
[img] Text (Lucski Márta tézisfüzet)
Tezisfuzet-Disszertacio-Lucski-Marta-DRHE-DI-2022-arch.pdf - Submitted Version

Download (306kB)

Abstract

Az állandóan formálódó életkörülmények és társadalmi átalakulások között felvetődik a kérdés, hogy miképpen lehet értelmezni napjainkban magát az embert, az önértékelést és az emberi élet értékeit. A kultúra és a civilizáció fejlődése mára olyan jelentős változásokat idézett elő a nyugati civilizációként aposztrofált országokban, így Magyarországon is, amelyek újabb és újabb kutatásokat kívánnak. Amikor ezt a fejlődést természetes és szükségszerű folyamatnak tartjuk, akkor arról sem szabad elfeledkezni, hogy ez egyúttal kihívás is. Nem csupán az eszközökben, a tudományos ismeretekben, a társadalmi nézetekben történt változás, hanem az egyén önmeghatározásában is. Újra meg kell válaszolni azokat a kérdéseket, hogy kicsoda az ember, milyennek látja önmagát, milyen az énképe, milyen a saját életéhez vagy a testéhez való viszonyulása. Ezen körülmények között világosan látható, hogy sokan elbizonytalanodtak és küzdenek a szorongással, betegségekkel, félelmekkel, bizonytalan jövőképpel, folyamatosan szűkülő társas, bizalmi kapcsolatokkal. Mindemellett a külső, társadalmi nyomás és elvárások miatt is egyre nagyobb terhet kell az embernek hordoznia. Más látható a kommunikációs csatornák által az ember elé vetített világban és mást a hétköznapok valóságában. Az interneten keresztül és a televízióban vetített reklám, mint a befolyásolás egyik leggyakrabban megtapasztalt formája azt üzeni, hogy az embert a karcsú, fitt, fiatalos test teszi sikeressé és értékessé. Ezt vetített idealisztikus képet összekötik az elérhetőség realitásával, mégis sokak számára ezek az ideálok elérhetetlennek bizonyulnak. Mindennek következtében az egyén érvényesítése és hibátlanná formálása elsődleges motivációvá és céllá lett a fejlett társadalmakban. Ezzel szemben a hétköznapi valóság egyre betegebb képet mutat, amelyben a test, a lélek és a szellem is komoly sérüléseket szenved el./ People can find their own value in their belonging to God, in their relationship with God and other people, in God's forgiving love and acceptance of man. These statements from the Bible can be suitable for reflecting on the self-image of today's people and the development of their self-image in a theological approach. A person is defined by the relationship with God and the world. According to the interpretation of theology, humans are present in the world as the people of God, as belonging to God. This fact is more important than their own assessment in terms of defining a person. Pastoral care can be based on the way God views man, which constitutes the value of man's existence. All these are important factors from Christian point of view concerning life and self-acceptance of the Christian person. The basis of a person's self-evaluation is God's relationship with a person.

Item Type: Thesis (Doctoral)
Uncontrolled Keywords: étkezés, énkép, testkép, pasztoráció, Biblia /self-image, body image, pastoral care, Bible
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BR Christianity
B Philosophy. Psychology. Religion > BS The Bible
B Philosophy. Psychology. Religion > BV Practical Theology
Divisions: Institute of Theology > Department of Practical Theology
Depositing User: Éva Szilágyiné Asztalos
MTMT ID: 10070894
Date Deposited: 01 Dec 2022 13:35
Last Modified: 01 Dec 2022 13:35
URI: http://derep-di.drhe.hu/id/eprint/42

Actions (login required)

View Item View Item